Här på Atmosfär...


…har man valt att lämna tiden som dyr gourmetkrog bakom sig och istället satsa på en meny bestående av ett femtontal rätter. Alla i samma storlek och prisklass. Lite mindre på tallriken men mer kvar i plånboken. Ett smart drag av krögaren Henrik Regnér när finanskrisen härjade som värst. När jag vid ett par tillfällen under den gamla eran besökte Atmosfär var det ganska glest mellan gästerna. Idag är det tvärtom. Ofta fullsatt och svårt att få bord.

Den här kvällen satsade jag på favoriterna. Två säkra kort.


Löjrom från Vänern – med två rostade brödskivor, hackad rödlök, creme fraiche med dillkvist och den lilla citronklyftan. Till detta ett glas champagne.


Klassisk råbiff med de klassiska tillbehören – kapris, äggula och lök.


Ack ja… ibland är det skönt att veta vad man får. Låta smaklökarna vila i något bekant och hemtamt.


Men till råbiffen provade jag faktiskt en för mig ny öl. Vimmerbypilsner. Det är ett ljust, smakrikt pilsneröl som passar mig bra. Nej, Pippi Långstrump är inte på etiketten.


Istället för en söt efterrätt tog jag osttallriken. På den låg en 36 månader lagrad prästost, en bit Rossini och bredvid den en Delice de Bourgogne. Blandades utmärkt i munnen med en aprikosmarmelad.


Inredningen på Atmosfär är avskalad men ändå sin egen. I huvudsak svart och vit.


På sommaren är det trevligt att slå sig ner på uteserveringen som ligger på stans stora aveny, Fersens väg och blicka emot en av Malmös vackraste byggnader, S:t Petriskolan.


En trevlig plats att insupa stadens atmosfär på.

 

Var?  Fersens väg 4, Malmö 040-12 50 77 Hemsida www.atmosfar.com

Varför? För att njuta av klassiska rätter i en klassisk men trendig miljö för en rimlig summa.

Servett gillar Uteserveringen om somrarna. De stora svarta lamporna.

Vad kostar det? $$ men två rätter är ett minimum för att mättnadskänslan ska infinna sig.

 

 

 

 

 


Trio, mitt Trio

Vad hände egentligen?


Plötsligt var Malmös och kanske Sveriges bästa restaurang stängd.

På sin hemsida meddelar trion Ola, Sebastian och Erik att det är dags att gå vidare. Efter två år. Det blev en kort kärlekshistoria.

Trio lyckades på kort tid skapa sig ett rykte långt utanför landets gränser och många är överrens om att de höll samma höga klass som Noma på andra sidan sundet, världens bästa restaurang.

Ett besök på Trio var som att kliva in i en film. Avskalat, grått, vitt och knäpptyst. Här kunde man höra en servett falla mot golvet. White Guide utsåg Trio till årets  ”Six feet under” . Jag kan skriva under på den liknelsen men den får stå för miljön i restaurangen. För maten var bland det mest levande och nyskapande jag fått serverat. Nordiskt, egensinnigt och vackert. Fantastiska viner som inte bara gifte sig med maten.
De knullade.


Männen bakom Trio verkade brinna för smaken. Jag hoppas och ber att de fortfarande åtminstone glöder.

Ola, Sebastian och Erik. Jag behöver er. Malmö behöver er.


Tack


RSS 2.0